Om att skriva kort

”If I had more time I would have written a shorter letter.”

”Hade jag haft mer tid hade jag skrivit ett kortare brev.”

Citatet ovan sammanfattar ganska bra vad en välskriven text är för mig: kort och koncis. För att göra en text så kort och tydlig som möjligt krävs det mycket eftertanke, vilket kräver såväl tid som ansträngning. Samma tanke, annat fokus: ett vykort bör inte skrivas i en handvändning.

Tillbaka till citatet. Vem var först med att yttra denna humoristiska tanke? Ernest Hemingway, Voltaire, Mark Twain, Albert Einstein och – givetvis – Oscar Wilde är blott några av alla dem som tillskrivs briljansen. Kanske är det Cicero som någon påstår? Det är väldigt vanligt att aforismer av detta slag tillskrivs bortgångna vältalare. Ska man till exempel tro citatsidor på internet är Oscar Wilde källan till mer eller mindre allt kvickt som någonsin sagt (visst var han en genial konversatör, sin samtids största, men det finns gränser). Därför är en smula källkritik nyttig vid jakten på källan bakom ett bevingat ord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *