Tåget från ingenstans – ett verbfritt verk

I min jakt på källan efter citatet i föregående inlägg, stötte jag på något fascinerande (och på sätt och vis en lättförståelig texts diametrala motsats): en roman på 233 sidor skriven utan vern.

Boken Le Train de Nulle Part från 2004 är, enligt författaren, världens första bok skriven helt utan verb. Hela romanen tycks utspela sig på ett tåg, där huvudpersonen giftigt och bittert beskriver allt den ser. Istället för verb använder författaren substantiveringar (d.v.s. substantiv bildade till verb, som spelning till spelabärare till bära etc.) när han beskriver omgivningen. På svenska borde något dylikt vara omöjligt med tanke på att en välformad svensk mening måste innehålla såväl ett subjekt som ett predikat (någon (s) som gör något (p)).

Författaren påstod sig tycka att verb är som en ogräs i en blomsteräng: för att språket ska blomstra måste verben rensas bort. Han gick så långt att han höll ett avskedstal för verbet framför 300 personer, alla sorgklädda. Författaren , pseudonymen Michel Thayer, är på riktigt en äldre doktor i litteraturvetenskap, varför hela verket känns som ett intressant experiment och som en fascinerande provokation, snarare än en uppriktig åsikt. Men som kontrast till författare som Hemingway som undviker adjektiv, är det intressant med en författare som gör detsamma med verb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *