Lipogram

Lipogram är ett exempel på hämmat skrivande, som går ut på att man i ett stycke eller längre undviker en eller flera bokstäver. Oftast är det en vanlig vokal som undviks, vilket gör utmaningen desto större. (Försök själv skriva ett stycke utan a eller e – vilka är svenskans vanligaste bokstäver – så märker du hur svårt det är.)

År 1939 skrev Ernest Vincent Wright Gadsby, en roman på 50 000 rd som enligt uppgift tämligen okonstlat undviker engelskans vanligaste bokstav: e. Detta innebär bland annat att den bestämda artikeln the och pronomen som he och she inte förekommer en enda gång. Pluralformer som slutar på -es eller preteritumformer på -ed undviker han också verket igenom. Wright var inte först med lipogram, bland annat hade den spanska pjäsförfattaren Enrique Jardiel Poncela publicerat fem noveller mellan 1926 och 1927 som alla undviker olika vanliga bokstäver, men att hålla den disciplinen en hel roman är minst sagt imponerande.

Det finns också flera modernare varianter på temat bokstavsutlämning. En författare – Walter Abish – skrev en roman (Alphabetical Africa, 1974) där alla orden i första kapitlet börjar på bokstaven a, i andra kapitlet får orden även börja på b och så vidare, tills kapitel 26 då orden får börja på vilken bokstav som helst. Därefter vänder han – givetvis – på hela processen.

År 2001 skrev Christian Bök sin roman Eunoia där orden i varje kapitel endast får innehålla en specifik vokal. Exempel från kapitel 5: ”Profs from Oxford show frosh who do post-docs how to gloss works of Wordsworth.”

Ibland blir jag uppriktigt glad av andra människors leklust när det kommer till språket, och jag tror och hoppas innerligt att fantasin för evigt finns att finna inom litteraturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *