Moment 22

Ännu en natt som spenderas i vaket tillstånd. Det är meningen att jag ska jobba natt fredag, lördag och söndag, så jag ser ingen mening i att vända tillbaka dygnet från måndag och tisdag natt.
För att komma snäppet närmare det jag vill berätta om måste jag först och främst informera om att jag fick ett presentkort på adlibris på 500kr i födelsedagspresent för två månader sedan, ett presentkort jag nu tänkt spendera.
Under urvalsprocessen har jag hittat några lämpliga kandidater (se lista längre ner), men för att komma till poängen råkade jag snubbla över en av mina favoritböcker: Moment 22. Det finns två typer av människor i min värld; de som har läst den och alla andra. Det här inlägget är främst till för att försöka minska antalet intet ont anande individer i den senare kategorin genom att manipulera dem till att läsa denna extremt roliga och genialiska satirroman.
För att sammanfatta den väldigt grovt, handlar den om bombfällaren Yossarian som till varje pris försöker överleva andra världskriget.
Begreppet moment 22 förklaras i det här utdraget saxat från boksidan.net:

Orr var tokig och kunde avföras ur tjänst. Det enda han behövde göra var att anhålla om det; och så snart han gjorde det, så skulle han inte längre vara tokig och skulle tvingas utföra fler bombflygningar. Orr skulle vara tokig om han utförde fler bombflygningar och normal om han inte gjorde det, men om han var normal måste han utföra dem. Yossarian blev djupt gripen av den absoluta enkelheten i moment tjugotvå.

Berättartekniken i boken är väldigt speciell: många händelser beskrivs ett flertal gånger fast ur olika karaktärers perspektiv, vilket innebär att man får reda på mer information om händelsen vid varje upprepning. Företeelserna beskrivs inte sekventiellt, vilket leder till att romanen bitvis kan bli ganska rörig. Detta leder dock i sin tur ofta till en väldigt humoristisk effekt, då det allt som oftast innebär att ett skämt som påbörjats tidigt i boken inte fullbordas förrän långt senare.

För att sammanfatta: Sjukt bra bok, läs den.

Ett tillägg: Om någon har någon bok som han/hon vill rekommendera, skriv gärna titeln, författaren och några nyckelord här!

Lista med böcker jag beställt:
* Vampire Hunter D – Demon Deathchase av Hideyuki Kikuchi (ISBN10: 1595820310)
* Vampire Hunter D – Tale of the Dead Town av Hideyuki Kikuchi (ISBN10: 1595820930)
* Oscar Wilde – His Life and Confessions av Frank Harris (ISBN: 1840225548)
* Svenska skrivregler (ISBN10: 914704974X)
* Skriv på! : en romanförfattares syn på skönlitteratur och författarskap av Elizabeth George (ISBN10: 9172320125)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *