Bussresor

Det är väldigt underhållande att observera hur påstigande resenärer väljer att sätta sig efter att ha klivit på en buss. Här i Sverige följer denna process nästan alltid samma mönster:

En passagerare kliver på en tom buss och sätter sig. Beroende på vad för slags människa hon är sätter hon sig långt bak, i mitten eller långt fram. Ungdomar tenderar att favorisera bussens bakre del, medan äldre människor oftare väljer den främre.

Efter att passagerare nummer ett valt sin sittplats, är det nästföljande persons tur att fatta ett beslut. Om personen inte föredrar den motsatta delen av bussen, sätter hon sig alltid med minst tre raders mellanrum till den första passageraren. Den tredje resenären placerar sig likadant i förhållande till passagerarna före honom, inget konstigt där. När de luckorna mellan raderna börjar tryta börjar de nyanlända passagerarna att placera sig på raderna mitt emellan två passagerare (passagerare – lucka – ny passagerare – lucka – passagerare).

Alla som kommer ombord placerar sig närmast fönstret (alla förutom de som verkligen inte vill sitta bredvid någon, som i så fall sätter sig närmast gången), vilket innebär att om man sitter långt bak när bussen är halvfull, kan man se en rak linje med människor längs sidorna.

Nu är det inget fel med det här, jag vill bara formulera ett ganska roligt typiskt svenskt, om jag får vara så djärv, beteende som jag, och säkert många med mig, har observerat.

/Nattvakaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *