Lärande länkar

Jag tänkte dela med mig av några språkrelaterade videor som jag stött på den senaste tiden.

 1. Kommentarer rörande språkåsikter
  1. Norsk
  2. Engelsk
 2. Lexikografins utveckling
 3. Bokstävernas ordning spelar roll
 4. Stephen Frys kommentarer på språk
 5. Aktningsvärd allitteration
 6. Kort kritik rörande engelskans stavning
 7. McGurk-effekten

1. Kommentar rörande språkåsikter
De här videorna måste man se till slutet. Jag länkar till två filmer med samma koncept, den övre är på norska och den undre på engelska. Personligen tyckte jag mer om den norska, men det kanske hade mer med nyhetens behag att göra, då jag såg den först, än med framförandet. Dock är den norska även mer språkrelaterad och mer riktad än den engelska som jag upplevde som spretig och ytlig.

A. Norsk: http://www.youtube.com/watch?v=D9UutpkkbKY
B. Engelsk: http://www.wimp.com/entirevideo/

2. Lexikografins utveckling
Lexikografen Erin McKean talar väldigt passionerat och underhållande om hur arbetet med ordböckerna och allmänhetens syn på dem kommer att förändras. Videon är ganska lång – nästan 16 minuter – men hennes sätt att uttrycka sig med målande och humoristiska metaforer gör det värt.
http://www.ted.com/talks/erin_mckean_redefines_the_dictionary.html

3. Bokstävernas ordning spelar roll
De flesta har nog sett, hört eller läst att det inte spelar någon roll i vilken ordning bokstäverna i ett ord står så länge första och sista bokstaven står på rätt plats. Anledningen till detta ska vara att vi läser orden som en helhet snarare än bokstav för bokstav. Den här videon gör anspråk på att avliva denna uppfattning.
http://wimp.com/spellingmatters/

4. Stephen Frys kommentarer på språk
Ytterligare en intressant video. Den framgångsrike författaren, skådespelaren och komikern (ja, mångsysslaren) Stephen Fry pratar om konservativa språkbrukare och språkuppfattningar. Den är väldigt intressant och underhållande, och dessutom grafiskt ackompanjerad på ett föredömligt sätt. På engelska heter tekniken kinetic typography, vilket mer eller mindre tillfredsställande skulle kunna översättas till rörlig typografi. Det går till så att tal textsätts på så vis att ord efter ord skrivs ut i takt med ljudet, och det torde vara riskfritt att påstå att detta ett längre tag har varit lite utav en trend.
http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY

5. Aktningsvärd allitteration
Apropå rörlig typografi måste jag passa på att dela med mig av en annan video av samma typ med ett tal hämtat från filmen V för Vendetta (som i sin tur är baserad på en grafisk roman med samma namn). I sammanhanget kan det kanske vara intressant att nämna att Stephen Fry dessutom medverkar i filmen. Nåväl, allitterationen i klippet är i alla fall en av de mest imponerande jag någonsin har stött på.
http://www.youtube.com/watch?v=c6Q0dfrbr10&feature=related

6. Kort kritik rörande engelskans stavning
En intressant kommentar rörande den irrationella (utifrån dagens perspektiv och uttal) engelska stavningen av en 102-åring.
http://www.wimp.com/haspoint/

7. McGurk-effekten
McGurk-effekten är när ett visuellt intryck påverkar det audiella. Det vill säga, det vi ser påverkar det vi hör. I filmen nedan förklaras fenomenet tydligt med hjälp av ett exempel med fonemen (språkljuden) [b] och [v].
http://www.wimp.com/mcgurkeffect/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *