Veckans vokabel 11: Serendipitet

Denna veckas vokabel beskriver ett fenomen som i dagens elektroniska värld förekommer allt mer infrekvent. I en värld med outtömliga digitala kunskapsbanker vid fingerspetsarna är det mycket lätt att utan omvägar finna det man söker. Vid bläddrandet i en bok av uppslagskaraktär är serendipitet som källa till kuriös kunskap däremot helt enkelt ovärderlig. Alla som någon gång hållit i en encyklopedi eller ett lexikon har antagligen upplevt samma företeelse – av en slump gjort ett lyckligt fynd.

Nu omfattar ordets betydelse betydligt mer än informationshämtning. Anledningen till att jag tog just detta som exempel har med en video om lexikografi att göra. Under ett TED-seminarium brukar nämligen lexikografen Erin McKean ordet ”serendipity” i just detta sammanhang. Serendipitet är i sin tur en försvenskad version som rekommenderas av Sveriges officiella språkvårdsorgan Språkrådet, samt finns med i Svensk ordbok (2009).

Eftersom jag tillhör den skara som inte tror på ödet, gillar och behöver jag alla ord som har något slags relation till slumpen. I denna glosgrupp är givetvis serendipitet kronjuvelen. Vilket ord kan annars beskriva många av mitt livs mest intressanta möten på ett tillfredsställande vis? Tankarna vandrar genast till åttioårige Gunnar som Johan och jag stötte på mitt i myllret på Bangkoks gator. Mannen med härliga historier som till synes  utan skam lämnade oss med sin måltidsnota och en utmärkt berättelse (i sin helhet, fråga mig så kanske jag berättar den).

Den som söker skola finna …                                                                                   något annat.

4 svar på “Veckans vokabel 11: Serendipitet”

 1. Intressant fenomen!

  Jag måste dock hävda att en sorts serendipitet förekommer mer frekvent på internet än i den frånkopplade världen. Hur många gånger har du inte besökt en Wikipediasida och funnit dig själv på samma webbplats en timme senare, med en mängd nya kunskaper i webbläsarens historik?

  Man skulle kunna argumentera att de länkar som tar dig från en Wikipediasida till en annan inte uppfyller serendipitets slumpmässiga natur; de har ju alltid en icke slumpmässig relation.

  Tillåt mig att bevisa motsatsen genom en enkel liknelse; Det hemliga ordet i den så kallade viskleken har allt som oftast mycket lite gemensamt med det ord som triumferande ropas ut när varvet gått runt. På samma sätt förhåller sig innehållet på Wikipediasidan du precis läst till innehållet på den du sökte upp för en timme sedan.

  Ursäkta denna något långa och omständliga kommentar.

  1. Jag håller nog inte riktigt med. Även om det är en svag koppling mellan fenomenen – som ditt viskleksexempel -, så är det en koppling. I alla fall jag brukar klicka mig vidare genom otaliga Wikipediaartiklar för att få just det begreppet förklarat för mig eller få mer information om det. Intresset väcks ju alltid genom föregående artikel, så slumpmässigheten är inte speciellt påtaglig då det faktiskt finns en relation mellan begreppen. Dock går det att diskutera definitionen av serendipitet vidare; är det just det helt orelaterade slumpmässiga som är det vitala, t.ex.

   En annan motsatt dimension är Wikipedias funktion Slumpartikel. Efter ett knapptryck får man fram en helt slumpvist utvald artikel. Här finns ju inte någon relation mellan artiklarna, men då man inte letar efter något specifikt försvinner – i mitt tycke – även här serendipitetsmomentet.

 2. Kul att du valde just det ordet som kanske inte är så sällan brukat som du tror. Åtminstone inte i miljöer där whiskynördar vistas. För några år sedan släppte Islay-destilleriet Ardbeg, som normalt gör en kraftigt rökig whisky, en ny variant som de kallade just Serendipity. Enligt reklammakarna hade man av misstag blandat sin egen rökiga med en icke rökig whisky och funnit att resultatet – av en lycklig slump – blivit utmärkt.
  Har dock ännu inte smakat denna påstått goda mix men kanske veckans vokabel är en slag ödets lyckliga fingervisning. Kanske en slags serendipitet i en fri betydelse?

  1. Jag tror inte på ödet. Jag tror på slumpen. Men oavsett öde eller slump bör du testa blandningen om resultatet är utmärkt. Utmärkt whisky måste väl vara värt en smutt? Personligen stöter jag inte på serendipitet speciellt ofta, även om jag kan komma på ett par tillfällen då jag har läst eller hört det. Det var i alla fall roligt att höra att detta ord är mer spritt än jag anade.

   Lite kuriosa som inte kom med i blogginlägget: ordet i fråga är enligt en översättningsbyrå ett av de tio svåraste engelska orden att översätta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *