Veckans vokabel 14: Galej

Galej. Visst framkallar detta ord muntra associationer? Bilder av unga, fryntliga, hängslebeprydda karlar sprudlande av sprallighet uppenbarar sig i mitt sinne. Gärna ett gäng färglösa (som i före färg-tv) grabbar med söderdialekt som ska ge sig ut och svänga sina lurviga en sen kväll i maj. Jag känner att ordet aldrig har varit mer aktuellt än nu under denna inte så lediga julledighet. Ja, ordet har faktiskt varit såpass närvarande att det nästintill fysiskt uppenbarat sig och presenterat sig som ”Stickan”.

Uppsluppet festande – den definition som NE.se tillhandahåller för galej – har förekommit under denna hemvändning. Den nio timmar förlängda tågresan hem skuggade inte vistelsen överhuvudtaget – förseningen ­­­­med sina intressanta konversationer med mer eller mindre intressanta människor, ledde snarare till en ljusglimt i vintermörkret. Det som följde var juldagskul och nyårsnöjen i goda vänners lag. Detta ledde i sin tur till att det visade sig vara väl värt att vistas hemmavid, vilket vidare verkligen vitaliserade mig på nytt.

Jag är inte riktigt färdig med denna blick in i mitt privatliv, men ha tålamod – snart stängs dörren. Personligen har jag en ambivalent inställning till det uppsluppna festandet. En vital faktor bakom min attityd är dagen efter, då sinnena av någon outgrundlig anledning tenderar att vara aningen avtrubbade. Jag misstänker att det är kroppens självbevarelsedrift som inser att det vore ett veritabelt självmord att denna dag ägna sig åt något mer avancerat än att fylla på de tömda vitamin- och mineralförråden genom att liggandes proppa i sig potatischips, samtidigt som den lätt uppskattande grymtar åt Dödligt vapen ett, två och tre.

Men efter vilket galejståhej är det då som ovan nämnda tillstånd tenderar att tilltaga? Vi har ju nattklubbar. Få mig inte att tala om nattklubbar. Då jag inte är den som med bortkopplad självmedvetenhet smidigt slinker fram till mitten av dansgolvet och dominerar med gödselspridaren, bistrovagnen eller vad de olika pseudodanserna kallas, kan man snabbt stryka denna typ av etablissemang från min personliga bakisskaparlista

Att spendera en trivsam kväll på en trevlig pub med goda maträtter och dito vänner är något som står betydligt högre i kurs. Men dessa kvällar är såpass infrekvent förekommande att de inte ofta skymtas på horisonten. Anledningen är till stor del ekonomisk – det är dyrt att spendera en fredagskväll på detta vis – men antalet ställen att spendera en dylik kväll på brukar inte heller vara svårräknad, vilket i sig är en försvårande omständighet. Dessutom brukar de när de väl inträffar inte vara blöta nog för att skapa den zombieapokalyps jag talar om här.

Så kallade hemmafester brukar vara betydligt mer ögonbrynshöjande (läs: för mig uppmärksamhetsväckande); nya bekantskaper knyts, gamla förstärks och vissa jästa drycker som kopplar bort omvärlden och framtiden på ett oroväckande vis kanske eventuellt förtärs. Genom empiriska undersökningar har jag lyckats ringa in att det är det sistnämnda som brukar vara orsaken till det ovan beskrivna sengångartillstånd. Jag frågar ideligen mig själv och andra om det är värt att välja bort en hel helgs hurtighet till förmån för fredagskvällens festande. Svaret tycks anmärkningsvärt ofta vara ja, i alla fall om man ska se till det folknöje som denna veckoslutsaktivitet tycks vara.

Nåväl. Nu fick det här inlägget lite extra mycket klassisk bloggprägel – om bloggandet har funnits länge nog för att få ha en dylik status. Istället för att raljera vidare över detta ska jag försöka runda av på något snyggt, smidigt och gärna återknytande och kompromissande vis. När allt kommer omkring är det faktiskt väldigt trevligt att stundom dra på sig finkostymen och tillsammans med en likaledes uppklädd vänkrets på ett symboliskt vis välkomna det nya året med öppna armar, öppet hjärta och öppet sinne.

3 svar på “Veckans vokabel 14: Galej”

  1. Åh! Äntligen ett inlägg som passar mig!!
    Fortsätta såhär! Mer personligt tack!
    Och! Jag intalar mig själv att det var mitt evenemang ”Nyårsgalej” som fick dig in på dessa banor! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *