Veckans vokabel 15: Askplock

Veckans vokabel har ett lite annorlunda perspektiv. Inlägget tar sig form av ett brev som jag i samma veva skickar till P1:s Språket, då jag hoppas att det finns någon mer som kan finna någon glädje i den språkliga iakttagelsen nedan.

Hej Språket!

Mitt namn är Erik och jag studerar till Språkkonsult vid Umeå universitet. Jag vill börja med att tacka för ett bra program, men professor Lars-Gunnar Andersson ska ha ett extra tack för sin intressanta föreläsning här i höstas, som var väldigt uppskattad både av mig och av mina programkamrater. Jag minns att Lars-Gunnar påpekade att ni aldrig får in några brev som uppskattande berör språkförändring. Här kommer i så fall ert första.

Jag fann mig själv lyssnades på en intervju i Humorhimlen på P3 för några veckor sedan, när mina öron plötsligt ryckte till vid ett ord som programledaren begagnade. Ordet hon använde var ”askplock”, och när hon uttalade det stakade hon sig och upprepade det med ett halvkvävt skratt. Min första tanke var att det var en felsägning, men med tanke på att hon upprepade ordet slog det mig att det kanske är så hennes tolkning av ordet ser ut. Och varför inte?

I dag när vi lever så långt ifrån gamla Jordbrukssveriges sädesfält, ter sig utformningen ”axplock” tämligen egendomlig. Om sädesslagens ax inte tillhör en människas naturliga omgivning, är det kanske mer logiskt att relatera denna fonetiska (ljudmässiga) bild till något som semantiskt (betydelsemässigt) befinner sig närmare vardagen. Ordet ”axplock” betyder enligt Svensk Ordbok (2009) ”slumpartat urval avsett att ge exempel e.d.”, och varför inte i så fall tänka sig att vi har en låda fylld av saker ­– eller som i detta fall tidigare erfarenheter – vars innehåll vi vill exemplifiera genom att slumpvist lyfta upp några av dem.

Efter att denna tanke väckts funderade jag på om denna folketymologiska tolkning kanske är vidare utbredd. Nu visade en snabb googling på ”ungefär 153 resultat”, varav de flesta verkar relaterade till bloggar, Facebook, forum eller andra informella sammanhang. Jag skulle inte vilja påstå att detta resultat tyder på att ordets mer utspridda – och, enligt ”ungefär 238 000 [sök]resultat”, SAOL och med största sannolikhet majoriteten av Sveriges språkbrukare, korrekta – form riskerar att förflackas och att språksystemet som helhet i förlängningen undermineras och kollapsar. Däremot menar jag att man istället för att kritisera en ”felsägning” eller ”feltolkning”, kan omfamna den och okritiskt fundera varför den har uppstått och försöka spåra den bakåt genom dunkla tankegångar och snåriga språkresonemang. Språkliga associationer och hopblandningar kan ge upphov till ett både underhållande och nyskapande språkbruk. Mer sådant säger jag!

Med vänliga hälsningar

Erik Svensson

www.skrivkunnig.se

7 svar på “Veckans vokabel 15: Askplock”

 1. Kul med din intervju i Språket! Men lite tappade Anna-Greta Bungart i min aktning när hon klantade sig med namnet.
  Helt klart ligger jag i medieskugga nu. Lokalpress är ju inget. Hm, undrar vad som krävs för att hamna i rikstäckande television utan att oskyldiga kommer till skada?

  1. Haha. Det var lite av ett antiklimax men jag tog det med en klackspark, vilket jag också skrev till henne. Hennes svar:

   ”Jag upptäckte själv detta fel i måndags förmiddag, just när jag skickat iväg programmet. Jag gjorde ny version, samt meddelade dem som ansvarar för att påannonsera programmet. Jag är faktiskt ganska upprörd över att de inte gjort som jag sa, även om inte du är det! Ska ta dem i örat och se till att det rätta programmet sänds i reprisen idag, i natt och på söndag morgon.”

   Balansen är återställd!

 2. I det här fallet känner jag en avsaknad av facebooks ”gilla-knapp”, enbart för att det hade varit enklare att uttrycka mitt gillande på ett mer okonstlat sätt. Jag hade kunnat trycka på ”gilla” och du hade fått en notifikation om att Elin gillar ditt blogginlägg (och även din medverkan i P1). Men nu finns det ingen ”gilla-knapp” på bloggar och därför bemödar jag mig med att skriva denna text som en uppskattning av ditt blogginlägg, hur du omfamnar det svenska språket och hur du med öppet sinne finner ett sätt att gilla det som anses vara fel. Jag vill, även om det känns lite larvigt, tacka för en troligen högst intressant blogg. Jag ska ärligt säga att jag bara börjat kika runt på den eftersom att jag fått vetskap om att den existerar först idag tack vare en gemensam vän. Jag ser mycket fram emot att få utforska och följa din blogg. Att lära sig om det svenska språket är fantastiskt. Tack!

  1. Tack för de fina orden! Det är alltid roligt att stöta på någon annan som fascineras av språklig kreativitet och kuriosa, något jag lagom blygsamt hoppas du kan hitta en del av i mina tidigare (och framtida) inlägg.

  1. Intressant ordlek av Per-Johan Ask, jag undrar vad som fick honom att välja den titeln. Jag försökte också hitta några andra förekomster av båda titlarna du nämner och författaren bakom dem, men det verkar inte vara det lättaste. Jag antar att det är en ganska smal genre han skriver i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *