Veckans vokabel 18: Allitteration

Den aktningsvärda alfabetiska akrobatik som används vid allitteration anses av en annan vara alldeles … alldeles underbar. De underfundigt uppbyggda upprepningarna av begynnelsebokstäver bildar bokstavsrim som kittlar min lekfulla språksida. Allitteration är alltså ’bokstavsrim’ av den typen som demonstrerades ett flertal gånger i de två föregående meningarna. Detta låter kanske lite dramatiskt, men jag sugs in i en text eller ett tal med allitterationer på ett lätt hypnotiskt vis. Jag är sällan så fokuserad som när en språklig regelbundenhet presenteras för mig, och jag absorberar vartenda ord. Detta gäller inte bara bokstavsrim, jag fascineras av symmetri i allmänhet. Jag bli harmonisk vid en välkomponerad bild, ett genomtänkt möblerat rum och andra situationer där symmetri gör sig gällande. Men då jag i denna webblogg oftast försöker styra in resonemangen på just språk, är det just det språkliga som kommer att belysas.

Radioprogrammet Spanarna är en fröjd att lyssna på. Dels är panelens skarpa och fyndiga observationer en ständig källa till nöje, men deras språklighet  i synnerhet är en inspirationskälla värd namnet. Vältaliga och pricksäkra formuleringar blandade med retoriska grepp skapar ett underhållningsvärde som är svårt att överträffa i radiosammanhang. Programledaren Ingvar Storm (som jag skrivit om tidigare) använder sig ofta av allitterationer, många diskreta och smått smygande i sitt framförande. Jag gillar hans sätt att lägga in dessa små guldklimpar i sina redan gyllene formuleringar, det signalerar på ett anspråkslöst sätt att han är synnerligen säker på sin språkliga skicklighet.

Att Ingvar Storm behärskar det svenska språket råder det ingen tvekan om. Med det flyt han lägger fram sina kompetenta och komplicerade konstruktioner kan man lätt tro att han följer ett manus, även i spontana sammanhang då sannolikheten för något dylikt är särdeles låg. Hans allitterationer känns som små påskägg som endast ett vaket öra uppfattar, en liten present till de uppmärksamma. Jag tror att bokstavsrimmen i allmänhet allt som oftast missas av läsare och lyssnare, men jag är samtidigt övertygad om att de ändå gör effekt i det undermedvetna.

Slutligen vill jag säga att det inte är helt fel att få mer rytm i tillvaron. Prova att rytmiskt rimma tankarna i ordning, skaka fram lite skrift och dansa ner en dikt på pränt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *