Veckans vokabel 39: Pokulera

Nu i midsommarhelgen kan ordet pokulera vara ett passande ord att fördjupa sig i. I helgen har nämligen galej förekommit, skålar för gäster och värd har utbringats, och nubbe, mousserande vin och öl har funnits i överflöd. Enligt Svenska Akademiens ordbok betyder pokulera ’(i festligt lag eller under skålande) dricka sprit eller vin eller öl’, och på något magiskt vis stämmer detta till punkt och pricka in på helgens aktiviteter.

Västkustens vackra vyer är som gjorda för en stilla kväll fylld av fröjdfulla festiviteter med förtrogna från hela vårt avlånga land – representanter från norr, söder och väster fanns på plats. Norrlänningarna ska ha en speciell eloge då de färdades en lång väg (Skelleft­eå–Orust) enkom för denna festlighet, och för Daniel lyfter jag hatten lite extra då han sammanlagt reste nästan dubbelt så länge som han var här på plats (vilket ganska exakt var 24 timmar). Men även blekingarna och göteborgarna ska veta att deras besök var uppskattat av alla inblandade.

Att kvällen var lyckad förvånar knappast någon, inte med den laguppställningen, men att även dagen efter blev det förvånar kanske desto fler. Klockan 08:30 vaknar jag av att en duktig deltagare diskar, och jag går upp för att bländas av ett gäng bleka blekingar och norrlänningar som livsglatt exponerar sina bringor för solens strålar. Hade jag inte känt en viss mental fördröjning hade jag inte trott en sekund på att grabbarna grus och jag fyra timmar tidigare hade avnjutit varsin öl i soluppgången.

Nästan alla dagens soltimmar spenderade vi, ett dussin barbröstade gossar, med att diskutera smått och stort, grilla korv och köttbullar, diska kopp och fat samt dricka te och kaffe. Så småningom sinade styrkan sakteligen i en takt proportionerlig med respektive gästs avstånd till hemorten (klarspråk: norrlänningarna åkte först och göteborgarna (typ) sist). Och nu var det dags för kvällen.

Även om planen var en pokuleringsfri midsommardag ville ödet annorlunda: en spontanresa till Smögen kunde givetvis inte undvikas när möjligheten uppenbarade sig. Efter att ha lyckats lura av föräldrarna bilen, och därmed strandsätta dem i Stenungsund över natten, begav vi oss mot Bryggan. Efter en spontanburgare på en känd hamburgerkedja (som jag helst inte nämner vid namn) och spontantankning på Statoil (som jag gärna nämner vid namn) fortsatte vi vår spontanresa lika spontant som den påbörjats.

Efter att ha konstaterat att tio mil på västkusten tar förvånansvärt lång tid att köra, konstaterade vi vidare att mängden människor på denna beryktade brygga var imponerande. Och även om klientelet på denna lilla pittoreska ö på midsommardagen inte är av den sort som jag vanligtvis beblandar mig med – somliga skulle kalla dem för ”brats” –, var det antagligen just detta som gjorde bryggbesöket bra. Vistelsen på Smögen blev lite utav en antropologisk studie där vi kunde studera ett beteende som jag hade hört mycket om men inte riktigt trodde existerade: jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en båt och backslick kunde ha sådan dragningskraft på så många flickor. Så inte nog med att midsommaraftonen blev ett möte mellan söder och norr, midsommardagen blev likaledes en kulturell sammankomst. Nu vill jag framhäva att jag trots mitt högfärdiga moraliserande faktiskt hade en trevlig kväll och att det bevisligen finns trevliga och intelligenta människor med lejonman och seglarväst.

På något vis föll alltså alla helgens pusselbitar på plats och förhållandena för pokulering var optimala. Jag kan inte mer än önska att framtiden för med sig fler festligheter av detta slag, och att sommaren fortsätter att värma min hud på samma sätt som vänskapen denna midsommar har värmt mitt inre.

14 svar på “Veckans vokabel 39: Pokulera”

 1. Ja nu skulle ju jag bara vilja påpeka att även jag (en tös) deltog i midsommardagens soldyrkan, om än ej barbröstad.

  1. Ja, så går det om man skriver på mer än ett ställe samtidigt. DOCK EJ barbröstad skall det vara…

  2. Jag hoppas du inte känner dig exkluderad, det blev inte samma flyt om jag hade lagt till ”och en fin flicka”, ”tjusig tjej” eller dylikt (allitterationen är viktig!). Men du var lika närvarande som grabbarna, i vissa fall var du t.o.m. MER närvarande!

 2. Ja nu skulle ju jag bara vilja påpeka att även jag (en tös) deltog i midsommardagens soldyrkan, om än ej barbröstad.

  1. Ja, så går det om man skriver på mer än ett ställe samtidigt. DOCK EJ barbröstad skall det vara…

  2. Jag hoppas du inte känner dig exkluderad, det blev inte samma flyt om jag hade lagt till ”och en fin flicka”, ”tjusig tjej” eller dylikt (allitterationen är viktig!). Men du var lika närvarande som grabbarna, i vissa fall var du t.o.m. MER närvarande!

 3. Kul att ni hade kul. Efter grundlig inspektion av krypgrund och regelverk kan jag dessutom konstatera att fastigheten inte alls tagit någon skada. Å ägarnas vägnar vågar jag nog påstå att ni är välkomna igen!

  För ytterligare stekarstudier kan jag för övrigt rekommendera Jan Guillos ”Tjuvarnas Marknad” där denna art beskrivs tämligen ingående.

 4. Kul att ni hade kul. Efter grundlig inspektion av krypgrund och regelverk kan jag dessutom konstatera att fastigheten inte alls tagit någon skada. Å ägarnas vägnar vågar jag nog påstå att ni är välkomna igen!

  För ytterligare stekarstudier kan jag för övrigt rekommendera Jan Guillos ”Tjuvarnas Marknad” där denna art beskrivs tämligen ingående.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *