Veckans vokabel 47: Balustrad

Veckans vokabel handlar mer om luckor än om de låga, konstnärligt utformade räcken som ordet balustrad syftar på. När jag skriver luckor menar jag inte köksluckor, minnesluckor, logement eller liknande, utan kunskapsluckor.  Som språkkonsultstudent – och allmänt intresserad av det svenska språket – tros jag ibland vara en vandrande ordbok. Nå, det är en smickrande tanke, men tyvärr är mina kunskaper i svenskans lexikon inte närmelsevis heltäckande. Det händer ofta att jag stöter på ett ord vars betydelse för mig är okänd. Dels handlar det givetvis om facktermer och ovanliga ord, dels rör det sig om relativt vanliga ord som jag helt enkelt inte tidigare haft nöjet att stifta bekantskap med.

Just ordet balustrad bör kunna anses falla i den senare kategorin. Det är inte världens ovanligaste ord, men när jag hörde det i våras under en middag hos en klasskamrat kunde jag inte erinra mig om att jag någonsin hört det förut. Även om jag hade stött på ordet tidigare hade det inte gjort det minsta avtryck i min mentala ordbok, det fanns inte den minsta notering om några balustrar i mitt inre lexikon. Ändå kändes detta som ett ord som jag borde ha känt till. Hur kunde jag ha missat detta? frågade jag mig själv smått besvärad.

En ganska enkel förklaring är förstås att det inte finns ett överflöd av balustrader där jag är uppväxt. Det är just detta som jag tror förklarar frånvaron av flera vanliga ord i min vokabulär: de betecknar helt enkelt inte något som varit värt att benämna. Om jag aldrig har haft ett behov av att samtala om balustrader är det inte egendomligt att jag inte hade ett ord för dem, på samma sätt som att jag som obotlig landkrabba är ohjälpligt okunnig om nautisk terminologi.

Nu är det dock så att balustrader sprider värme i mitt hjärta på samma vis som snickarglädje, de skvallrar om både hantverksskicklighet och en förkärlek för vackra detaljer. Jag hoppas följaktligen att balustradernas tid ännu inte har passerat, och att de även i framtiden kommer att pryda våra byggnader. Kanske, bara kanske, kommer jag själv att äga en baluster eller två eller tre när jag residerar på mitt framtida sommarslott, förhoppningsvis beläget på en bergstopp i Österrike.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *