Veckans vokabel 48: Fika

Betydelsen av ordet fika har säkerligen inte undgått någon, ’kaffe ibland med tilltugg’, och dess etymologi är knappast en hemlighet. Likväl är det troligt att många läsare inte känner till ursprunget för ordet som betecknar denna mysiga aktivitet. Ordet är enligt Svensk ordbok (2009) bildat genom en omkastning av stavelserna i kaffi, vilket är en sidoform till kaffe, och förstabelägget (i text) är från 1910.

Den bästa sortens fika kan mycket väl vara kafferep. Jag tänker på alla de gånger i Karlskrona då vi, tre pågar hemma hos en fjärde, druckit kaffe ur finservisen med en salig blandning kakor på faten bredvid. Detta beteende brukar visserligen inte anses vara utmärkande för killar i tjugoårsåldern, men varför ska denna gemytlighet vara förbehållen pensionärer? Kaffe smakar ju alltid bättre ur en servis, och när det gäller kakor är grundregeln ju fler sorter desto bättre.

Men att avslappnat sjunka ner i en djup fåtölj på ett mysigt fik mittemot en god vän är även detta ett nöje som heter duga. Att sitta med kaffekoppen i handen och känna värmen fly genom porslinet ut i händerna. Att sakta och avspänt konversera om högt och lågt. Att vila blicken på den händelserika omgivningen och fundera över det som sker.

Det händer att jag fäster min uppmärksamhet på en detalj och låter min fantasi fylla i resten. Ett par som nykärt stirrar varandra i ögonen – vilka händelser har lett dem dit? En frånvarande blick hos en ensamsittare vid ett annat bord – vad betyder den? En person med en resväska – var har den varit och vart ska den? Jag föreställer mig de olika vägar som människorna färdats på, vägar som av olika anledningar alla lett till den här platsen, det här ögonblicket och den här koppen med ångande dryck.

Men ögonblick är övergående. Jag blinkar och något har förändrats; någon har kommit, någon har gått. Det flyktiga ögonblicket som jag nyss var uppslukad av finns inte mer, och jag sugs tillbaka till koppen och kompisen framför mig. Samtalet fortsätter tills magin är bruten, fikan avslutas.

3 svar på “Veckans vokabel 48: Fika”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *