Veckans vokabel 50: Vemod

Vemod definieras i Svensk ordbok (2009) som en ’stämning av stillsam saknad och sorg över något som upplevs som förlorat’. För mig är vemod en fin känsla, till och med ordets definition låter som en dikt.

Även om saknad och sorg inte är behagliga känslotillstånd, och att förlora något som man en gång har haft kan vara en istapp i hjärtat, så berättar den stilla saknaden om ett behagligt lugn, en eftertänksam behärskning. Det kan vara så att det är just ordet stillsam för mina tankar till västkusten och vår stuga där, havssaltade vindar som försiktigt smeker ansiktet ljumma sommarkvällar. Men jag har också alltid känt en trevande känsla inombords, en latent tår under ytan, varje gång jag hört detta ord. Det är en sinuskurva av känslomässiga konnotationer.

Det norrländska vemodet är ett välkänt begrepp, och nu när vintern och dess mörka kyla närmar sig blir ordet minst sagt högaktuellt. Jag vet inte riktigt var begreppet kommer ifrån, men jag misstänker att det är vintrarnas brutalitet som frammanat ett behov av det. Det gäller att passa sina steg så att man inte faller ner i vemodets fallgropar, de är djupa och svåra att lämna.

Nu när slutet mot veckans inlägg närmar sig slås jag av en smula vemod (okänt om det är av norrländsk eller sörländsk karaktär). Det är ibland lite kämpigt att avsluta det påbörjade, att fullborda ett projekt. Det kan vara lite svårt att säga hej då. För avsked och plåster gäller kanske samma tillvägagångsätt, snabbt och skoningslöst? För att skiljas, som man brukar säga, är att dö en smula.

Så stilla som vemodet
vandrar bort över ögonens skymning
slår ingen blomma ut.
Så tyst som vemodet
sjunger sorgsna visor i hjärtat,
så tyst tiger ingen fågel.

Elsa Grave, Som vemodet vandrar (i Inkräktare, 1943)

9 svar på “Veckans vokabel 50: Vemod”

 1. Ted Ström fick till det hyggligt han också i sin fina vemodssång:

  En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken.
  Ett träningspass på Ullevi i dis.
  Gränsstationen i Torneå, en gumma på en spark.
  Landsorts fyr där snöstormen drar in.
  Tät snö som gloppar i Mariabergets backar.
  Hett och svett på Statt i Härnösand.
  En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran
  flämtande ljus i Visby hamn
  Det är då som det stora vemodet rullar in
  Och från havet blåser en isande, gråkall vind.

  1. Det verkar onekligen som en fin visa, men jag kan inte minnas att jag har hört den spelas. Inte hittar jag den på Spotify heller.

   1. Den finnas med Monica Törnell och Jerry Williams på Youtube. Monicas 80-talsanstrukna produktion kanske inte känns helt fräsch idag och Jerrys version är lite väl svulstig men låten är bra! Tror att Ted Ström gjort en egen version som jag vill minnas är den bästa.

 2. Ted Ström fick till det hyggligt han också i sin fina vemodssång:

  En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken.
  Ett träningspass på Ullevi i dis.
  Gränsstationen i Torneå, en gumma på en spark.
  Landsorts fyr där snöstormen drar in.
  Tät snö som gloppar i Mariabergets backar.
  Hett och svett på Statt i Härnösand.
  En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran
  flämtande ljus i Visby hamn
  Det är då som det stora vemodet rullar in
  Och från havet blåser en isande, gråkall vind.

 3. Jag hittade till din blogg igår för att jag googlade ett ord du kunde men som inte jag kunde:P Kul och fin blogg. dock undrar jag vart bilderna är!? Ser en stor kamera men inga foton.

  Jag tänker också på en sång när jag hör ordet vemod. Minns du anders och putte som sjöng en massa sånger på blolibompa, de sjöng en sång som hette vemod. 🙂

  1. Tack så mycket! Ja, jag är lite dålig på att lägga upp fotografier. Jag ska se om jag inte kan lägga upp några snart, alltid trevligt med lite bilder. 🙂 Jag kikade lite på din blogg, och fann minsann en hel del fina bilder.

   Jag lyckades snoka upp sången på youtube och kan nu konstatera att jag tyvärr inte kommer ihåg just denna låt. Dock kul med Anders och Putte, det var verkligen inte i går!

 4. Jag hittade till din blogg igår för att jag googlade ett ord du kunde men som inte jag kunde:P Kul och fin blogg. dock undrar jag vart bilderna är!? Ser en stor kamera men inga foton.

  Jag tänker också på en sång när jag hör ordet vemod. Minns du anders och putte som sjöng en massa sånger på blolibompa, de sjöng en sång som hette vemod. 🙂

  1. Tack så mycket! Ja, jag är lite dålig på att lägga upp fotografier. Jag ska se om jag inte kan lägga upp några snart, alltid trevligt med lite bilder. 🙂 Jag kikade lite på din blogg, och fann minsann en hel del fina bilder.

   Jag lyckades snoka upp sången på youtube och kan nu konstatera att jag tyvärr inte kommer ihåg just denna låt. Dock kul med Anders och Putte, det var verkligen inte i går!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *