Veckans vokabel 52: internet

Det tog mycket skrivande innan jag lärde mig att reflexmässigt trycka ner shift- och i-tangenterna samtidigt varje gång internet kommit på tapeten i en digital diskussion. Att ordet skulle skrivas med stor bokstav var för att det betraktades som ett egennamn, då det syftade på ett specifikt världsomspännande datornät bland flera.

Eftersom detta var en stavning jag medvetet var tvungen att nöta in, är det tydligt att jag aldrig har betraktat ordet som ett egennamn. Därför är det lite utav en seger nu när Språkrådet har ändrat sin rekommendation i frågan och erkänner att internet av de flesta inte uppfattas som ett egennamn, utan mer som en beteckning för ett kommunikationsnät som till exempel telefonnätet, och således bör skrivas med liten bokstav.

En annan form värd att ta fundera över är internät. Visst, det ser konstigt ut, men det är en fråga om vana. Anledningarna till att det kan vara en form värd att bruka är många:

  1. Internet är faktiskt ett nätverk.
  2. Internät hör ihop med liknande ord som elnät och telefonnät.
  3. Ordet skulle inte längre vara oböjligt.
  4. Vi använder redan i dag ord som intranät och säger dessutom ofta nätet.

Men i det här fallet kan det nog vara värt att nöja sig med denna gemena seger. Jag har trots allt betraktat detta ords stavning som ett stort normbrott under väldigt lång tid, och kan äntligen skriva internet trygg i vetskapen att jag har svenska regeringens officiella språkvårdsorgan i ryggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *