Veckans vokabel 63: Skuddeslös

När jag läste allmän språkvetenskap (eller lingvistik) vid Göteborgs universitet läste vi om olika sorters afasi, det vill säga språkstörningar orsakade av hjärnskador.

Det är i huvudsak Wernickes och Brocas afasi som jag minns. Wernickes afasi är en störning som kännetecknas av svårigheter med språkets innehåll och betydelse. Detta innebär att en person med den här sortens störning ofta kan producera flytande tal, men har problem med att bilda ord, välja rätt ord och förstå andras tal. Brocas afasi visar sig bland annat i att talaren producerar yttranden bestående av enstaka ord, har problem med att bilda grammatiska meningar och hitta rätt namn till saker och ting. Däremot brukar språkförståelsen vara intakt.

När jag läste detta insåg jag att de hjärnblödningar som drabbat min morfar måste ha påverkat hans Brocasområde. Om en hjärnblödning – eller stroke – drabbar vänster hjärnhalva resulterar det ofta i artikulationssvårigheter och problem med att hitta rätt ord och sätta samman meningar, vilket var precis vad som kännetecknade de språkproblem som min morfar led av.

Nu ska detta inlägg inte handla om afasi, utan om ett dialektalt ord från min morfars hemtrakter – ön Orust på västkusten. När mormor, som är från Göteborg, en gång hade gjort något han inte gillade kallade han henne för skûddeslös. När han insåg vilket ord han använt började han att skratta. Mormor förstod inte vad han menade och konsulterade en väninna från öarna, som menade att det betydde ’elak, stygg’.

Mina efterforskningar pekar dock på att ordet kommer från tjörbumål – det vill säga dialekten på Tjörn, ön under Orust – och betyder ’slarvig och ovårdad om sin egen person’. Även om det är möjligt att ordet finns på båda öarna hittar jag inga belägg från Orust, varför jag inte kan bekräfta min mormors väninnas definition.  Mormor trodde att morfar själv inte var riktigt säker på vad han hade sagt, och med tanke på hans sjukdom och att ordet inte tycks passa in i sammanhanget låter det troligt.

Etymologiskt vet jag inte var ordet kommer ifrån. Jag hörde av mig till Tjörns Hembygdsförening som svarade att de inte hade härlett ordet, men personen jag mejlade med lade fram en teori om att det kan komma från skötsel (skötsel-lös) eller tjörbuordet för smutsig (skedden). Om någon sitter inne med mer information vore det väldigt intressant att höra mer om det här ordets ursprung, och om egenheterna i denna dialekt rent allmänt.

Den som vill höra en autentisk talare av tjörbumål kan lyssna här, medan den som föredrar imitation och humor framför äkta vara kan lyssna på Galenskaparnas tonsatta tolkning här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *