Veckans vokabel 73: Dimfrost och rimfrost

Jag misstänker att rubriken hos en och annan läsare kan provocera fram en höjning av ögonbrynen. ”Dimfrost? Aldrig hört” är ett uttalande som jag föreställer mig ackompanjerar denna motion av ansiktsmuskulaturen. Ordet existerar, företeelsen existerar. Men vad är skillnaden mellan dimfrost och rimfrost?

Just den här frågan ställde min far mig för några år sedan. ”Dimfrost? Aldrig hört” svarade jag och höjde på ögonbrynen. Ända sedan dess har denna kunskapslucka legat någonstans i bakhuvudet och gnagt. Därför är det en ganska stor dag för mig att äntligen kunna besvara min fars fråga.

För att spara spänningen börjar jag med det lite vanligare ordet rimfrost. Under klara och kalla nätter släpper föremål utomhus ifrån sig värme. När ett sådant föremål når en temperatur på under noll grader Celsius kyls fukten i luften av, och då bildas det iskristaller på föremålets yta. Oftast på ovansidan, men om fuktiga vindar blåser mot kalla föremål kan rimfrost bildas även på vertikala ytor.

En vanlig form av rimfrost kan om morgnarna tydligt ses här i Umeå den här tiden på året. Under dagen värmer vårsolen snön, som under natten kyls ner igen. Ovansidan blir kall snabbare än insidan, vilket innebär att vattenånga inifrån stiger och bildar iskristaller på ytan. Det är alltså detta som händer när snötäcket förvandlas till en huvudvärksframkallande solreflektor om morgnarna.

Dimfrost, i sin tur, bildas när dimma eller vattenånga fryser till iskristaller. Vanligtvis händer detta på vindsidan av upprättstående föremål, varför man kan vänta sig att finna fenomenet på stolpar, träd eller soldaterna vid högvakten. De här iskristallerna är väldigt sköra, vilket är tur då det innebär att de frusna vakterna med lätthet kan borsta av sig dem och fullfölja sin tjänstgöring.

Om det fortsätter att strömma underkylda dimdroppar mot den stackars vertikala tingesten, kan hård dimfrost bildas, eller isbark som det också kallas. Isbark är ofta knottrig och vanligast i fjällen. Där finns det risk för att frostavlagringen ifråga växer sig så stor så att den tillslut skadar föremålet som den kapslar in.

För att sammanfatta: Vid rimfrost bildar fukten i luften iskristaller på nedkylda föremål. Vid dimfrost fryser dimma eller vattenånga till iskristaller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *